meer artikels

Europa is te lief voor China

wo 12 sep. 2018 / china
5G

"We zijn goed op weg om essentiële informatie en infrastructuur uit te verkopen aan een dictatuur. Europa moet zijn belangen veel harder verdedigen."


China is een belangrijke handelspartner voor Europa, maar zonder duidelijke spelregels zijn we goed op weg om essentiële infrastructuur en informatie uit te verkopen aan een dictatuur. Het is hoog tijd dat Europa zijn eigen belangen veel harder verdedigt en we deze naïviteit stoppen. Het Europees Parlement wil nu dat de EU het voortouw neemt zodra onze collectieve belangen – zoals telecom- en energienetten, havens of cyberbeveiliging en persoonsgegevens – in het gedrang komen, zodat indien nodig
investeringen uit China een halt toegeroepen kunnen worden. De bal ligt nu in het kamp van de nationale regeringen, die de knoop snel moeten doorhakken.

China weet wat het wil en werkt daar gestaag naartoe. De Chinese investeringen in Europa vertonen een steile, stijgende lijn en bereikten in 2016 een nieuw record van 35 miljard euro. dat is meer dan Europese spelers als Nokia en Ericsson doen. Het land koopt massaal Europese hardware en technologie op en investeert gretig in Oost-Europese spoorwegen en Zuid-Europese havens en energienetten. Bijzonder verontrustend is dat achter veel van die overnames overheidsbedrijven schuilen. Ook Huawei leunt dicht aan bij de Chinese overheid. Het bedrijf investeert miljarden in de controle over het Europese 5G-netwerk. Niet enkel de Europese hardware komt zo in handen van Peking, maar ook de persoonsgegevens en bedrijfsgeheimen van gebruikers en ondernemingen. Om die reden hebben de VS de bewegingsruimte van het Chinese zusterbedrijf ZTE op de Amerikaanse telecommarkt aan banden gelegd.

Wakker geschud door het ophefmakende verlies van de veelbelovende Beierse robotbouwer Kuka aan het Chinese Midea, deed de dreigende participatie van het Chinese staatsbedrijf State Grid in de Duitse elektriciteitsnetbeheerder 50Hertz – dochterbedrijf van het Belgische Elia – in Berlijn de alarmbellen afgaan. Ook in Vlaanderen liep de participatie van State Grid in netbeheerder Eandis spaak door zwaar politiek verzet. Hoewel beide pogingen van het Chinese State Grid uiteindelijk – tegen een hoge prijs – getorpedeerd werden, gaat de uitverkoop van onze kroonjuwelen elders gewoon door. Het kadert allemaal in een bewuste Chinese strategie om wereldwijd aan invloed te winnen.

Onder druk van Duitsland en Frankrijk werkt Europa nu aan een strategie om de Chinese expansiedrang te stoppen. Het Europees Parlement stemde voor de zomer over een nieuwe wet die Chinese overnames van essentiële infrastructuur aan banden moet leggen zodra onze collectieve belangen – zoals telecom- en energienetten, havens of cyberbeveiliging en persoonsgegevens – in het gedrang komen. De onderhandelingen met de nationale regeringen lopen. Het Parlement wil dat de EU het voortouw neemt. Het is beter dat Europese bedrijven hier zelf investeren, in plaats van de Chinese overheid.

Bijwerkingen


China aast overigens niet alleen op Europese hardware. Ook iconen zoals voetbalclubs belanden in het Chinese winkelmandje. In twee jaar tijd zijn 10 clubs in de Europese topcompetities overgenomen door Chinese investeerders. Clubs als AC Milan én Inter Milaan en Birmingham, maar ook ADO Den Haag, zijn in Chinese handen – met alle bijwerkingen van dien: het evenwicht in de competities dreigt er door te worden verstoord en de Chinese interesse in zaken als jeugdopleiding en de band tussen club en supporters is vaak nihil. Die band is nochtans het kloppende hart van de Europese clubs, en de reden waarom voetbal maatschappelijk zo belangrijk is. Ook dat is een strategisch belang, dat we in Europa veel harder zouden moeten beschermen.

Het voorbeeld uit onze voetbalcompetities is veelzeggend: het snelle geld dat de Chinezen bieden is op korte termijn ongetwijfeld verleidelijk, maar niet altijd toekomstbestendig of in ons langetermijnbelang. Het is hoog tijd dat Europa de naïviteit overboord gooit en tegengewicht gaat bieden aan China en andere dictaturen. Niet met gesloten grenzen, wel met een eerlijk speelveld en de bescherming van onze kroonjuwelen.Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken