meer artikels

Opvolger F-16: tijd voor de derde weg of vierde weg

wo 25 apr. 2018 / defensie

F35, Typhoon Eurofighter of Rafale? Wie wordt de opvolger van de F16? De vliegtuigbouwers hebben hun beste en laatste aanbod op tafel gelegd. Helaas beantwoordt geen enkel aanbod nog aan de fors veranderde politieke context. Het is helemaal nog niet te laat voor een derde weg, voor een keuze die écht future-proof is.

Sinds de opstart van de aanbestedingsprocedure is de toestand in Europa en de wereld diepgaand veranderd. Over Europese defensiesamenwerking werd veel geschreven en gesproken, maar in praktijk stonden we nergens. Van de politicus Trump was er evenmin een spoor. Sindsdien is de steun voor een sterkere Europese defensie sterk gegroeid. Duitsland en Frankrijk hebben beslist om samen een Europees toestel van de volgende generatie te bouwen – een project dat getrokken zal worden door Airbus en Dassault. En er staat een EU-investeringsplan van 5,5 miljard euro in de startblokken om de industrie een forse duw in de rug te geven. Deze grondig veranderde context zit totaal niet vervat in de aanbesteding.

Opvolgerf16


2 vliegen in 1 klap

België moet zijn aanpak daarom durven bijsturen. Gezien de aanwezigheid van het hoofdkwartier van de NAVO op ons grondgebied, is het allicht onvermijdelijk dat er Amerikaanse F-35’s worden aangekocht. Maar moeten dat er 34 zijn? Stel dat we er 24 nieuwe aankopen i.p.v. 34, dan komt er meteen ruim een miljard euro vrij waarmee we van bij de aanvang als volwaardige partner kunnen instappen in het Frans-Duitse of in een breder Europees project, en toch aan onze NAVO-verplichtingen tegemoet komen. Je slaat zo 2 vliegen in één klap: je investeert in nieuwe Europese spitstechnologie, stopt met het slaafje van de V.S. te zijn en helpt mee een slagvaardige Europese defensie op poten te zetten.

Het zal ook de Belgische luchtvaartindustrie geen windeieren leggen. Van de Amerikaanse F-35 gaat die sowieso nauwelijks of niet meer mee profiteren, want die trein is vertrokken. Zo ging Nederland onlangs nog lopen met het verdeelcentrum voor reserveonderdelen en de onderhoudscontracten voor de motoren en het landingsgestel. Belgische knowhow is vandaag al een belangrijke schakel in de toestellen van Airbus en Dassault. Door hun samenwerking met bedrijven als SABCA, Thales of Asco staan ze in voor het gros van de jobs in de Belgische luchtvaartindustrie. Het is een kans voor ons land en onze industrie om samen met andere Europese partners een volledig nieuw platform te ontwikkelen.

Het Europese toestel van de volgende generatie is uiteraard nog niet voor morgen. Misschien wordt het een onbemand vliegtuig, een drone. Ondertussen zijn er wel voldoende alternatieven. Behalve wat minder F-35’s aankopen, kan België in de tussentijd trouwens perfect ook een aantal geüpdatete F-16’s leasen. Er zijn er meer dan genoeg beschikbaar op de markt, o.a. in de VS. Het gaat om toestellen met de nieuwste technologie, maar met weinig vlieguren op de teller en aan een vierde van de kostprijs. Het geld dat zo vrijkomt, kan worden geïnvesteerd in een echt toekomstgericht, Europees project. Dat biedt hoe dan ook unieke kansen voor onze industrie en is veel aantrekkelijker voor onze portefeuille én voor onze plek in een sterker Europa.

Opinie in aangepaste vorm ook verschenen in De Standaard, 14 februari 2018: ‘Zoveel nieuwe vliegtuigen hebben we niet nodig’

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken