meer artikels

Europees label voor Limburgse wijn

di 28 nov. 2017 / landbouw
Web10

Wijn uit de Limburgse Maasvallei* wordt vanaf vandaag officieel erkend door de EU met het label ‘Gezamenlijke Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)’. “Een Europese primeur”, aldus Europarlementslid Ivo Belet (CD&V), “dit is de eerste keer dat Europa een grensoverschrijdende oorsprongsbenaming toekent. Limburgse wijnbouwers – zowel uit België als Nederland – kunnen vanaf nu hun wijnen aanprijzen met dit label. ‘Limburg’ wordt hiermee een kwaliteitsgarantie, die onze wijnen ook internationaal op de kaart zal zetten. We danken ook uitdrukkelijk Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege voor al het werk dat ze achter de schermen heeft verricht om deze primeur mogelijk te maken.Esther de Lange (CDA), die samen met Belet in 2009 het voorstel lanceerde voor een dergelijke unieke grensoverschrijdende B.O.B.: “Ik ben blij en trots dat het nu zover is en de wijnmakers de erkenning gaan krijgen die ze verdienen. Het is niet alleen een erkenning van het Limburgse culturele en gastronomische erfgoed, het is ook echt een bescherming tegen concurrentie uit de rest van de wereld. Via onze handelsverdragen verankeren wij deze oorsprongsbenaming waardoor deze wijnen niet zomaar door goedkope alternatieven uit de markt gedrukt kunnen worden.”

*Enkel boeren uit het gebied rond de Maasvallei mogen de omschrijving gebruiken. Voor België zijn dat de gemeenten Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken. Voor Nederland Stein, Sittard-Geleen, Echt-Susteren, Roermond, Maasgouw en Leudal. In juni 2015 dienden ondernemers uit de Maasvallei een erkenningsaanvraag in bij de Vlaamse overheid. Na die eerste goedkeuring werd het dossier in samenwerking met de Nederlandse overheid doorgegeven aan de Europese Commissie. Vandaag wordt de erkenning officieel via het EU-Publicatieblad.

Maasvallei

ACHTERGRONDINFORMATIE

Deze unieke oorsprongsbenaming is meer dan terecht, omwille van de unieke historische, geologische en klimaatfactoren van de regio. Die dragen bij tot de uitzonderlijke smaak en kwaliteit van de wijn, waardoor de wijn zich onderscheidt van andere geografische appellaties. In de Maasvallei wordt al eeuwenlang wijn verbouwd. Door grintontginning en de aanleg van Maasplassen midden vorige eeuw, werd de wijnbouw nog verder gestimuleerd. De grote wateroppervlakte van de Maas en de Maasplassen creëert een warmtebuffering waardoor voorjaarsvorst wordt getemperd en in het najaar hogere temperaturen ontstaan – die zijn belangrijk voor de kwalitatieve en beheerste rijping van de druif.

Ook de nabijheid van het Kempisch Plateau draagt bij aan de wijnteelt: het beschut de vallei tegen te veel neerslag en draagt daarmee bij aan warmere en drogere omstandigheden. Dit alles zorgt ervoor dat de continuïteit in de smaak van wijnen gegarandeerd wordt en onderscheidende wijnparameters als pH-waarde, zuren en suikers verkregen worden.

Daarnaast draagt ook de bodemsamenstelling van kalktsteen, kwarts en silex bij aan de uitgebalanceerde smaak van de wijnen. Deze unieke factoren, en voornamelijk de landschappelijke ingrepen door toedoen van de grintontginning, maken deze regio uniek in Europa en zijn dus bepalend geweest boor de begrenzing van het gebied.

Het gaat onder andere om tien wijnboeren uit Belgisch-Limburg, waaronder initiatiefnemer Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck en om Wijngoed Thorn uit Nederlands Limburg.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken