meer artikels

Transfers PSG & Financial Fair Play

do 07 sep. 2017 / sport
Web13

De constructie rond de megatransfer van speler Mbappé naar voetbalclub Paris Saint Germain is een inbreuk op de regels die de Europese Commissie in 2012 heeft afgesproken met de Europese voetbalbond UEFA over financiële fairplay. Dat is de overtuiging van Europarlementsleden uit verschillende grote politieke fracties.

We vragen in een interpellatie aan de EU-Commissie uitdrukkelijk om actie te ondernemen tegen een uitholling van de financial fair play. Het is een gezamelijk initiatief dat ik samen met collega’s Marc Tarabella (PS/S&D), Santiago Fisas (PP/EVP), Alexander Lambsdorff (FDP/ ALDE) en Richard Corbett (Labour/S&D) nam.

De Europese regelgeving is duidelijk: sportgerelateerde uitgaven van een club moeten in overeenstemming zijn met de inkomsten. Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat clubs illegale staatsteun krijgen of dat buitenlandse investeerders tonnen geld in het Europees voetbal pompen en zo het speelveld scheeftrekken. PSG heeft nu op een slinkse manier de FFP-regels omzeild met een speciaal opgezette huur/koopconstructie voor Kylian Mbappé (180 miljoen euro), met Qatarees geld. Zulke praktijken verzieken de voetbalsport en zetten de fairplay op de helling.

Daarom vragen we duidelijkheid aan de Europese Commissie en willen we weten hoe de Commissie de uitholling van de FFP wil aanpakken. Daarnaast moet de Commissie voor eens en voor altijd klare taal spreken over het ‘ownership’ van voetbalclubs. Instanties of agentschappen die duidelijke banden hebben met (niet-Europese) overheden zijn eigenaar geworden van verschillende Europese clubs. Sindsdien stroomt het geld binnen en worden we om de oren geslagen met astronomische transferbedragen. Dit kan niet langer. Het is een inbreuk op de Europese regels die faire concurrentie moeten garanderen. Daarom moet de Europese Commissie optreden.

Lees de vraag aan de Europese Commissie
Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken