meer artikels

Europa moet voortouw nemen in strijd tegen terreur

do 05 jul. 2018 / terreurbestrijding
Politie 2

De bijzondere commissie terrorismebestrijding van het Europees Parlement stelt haar eindrapport voor met conclusies en aanbevelingen voor de strijd tegen terrorisme in de EU. Nauwere samenwerking tussen de lidstaten moet hierbij centraal staan. Maar er is op veel vlakken nog heel wat werk aan de winkel.

Het rapport zet een aantal stappen in de goede richting op het vlak van informatie-uitwisseling, het traceren van financiële transacties van verdachten en automatische compensatie en ondersteuning van slachtoffers van terreur. Helaas blijven de aanbevelingen op cruciale punten nog teveel in de nationale hokjes steken, terwijl we de voorbije jaren juist hebben gezien dat dit onvoldoende werkt. Amper 4 of 5 lidstaten zijn vandaag verantwoordelijk voor zowat alle info en zoekopdrachten in de Europese databanken. Dat is absoluut ontoereikend om terreurnetwerken en 'lone wolves' effectief en snel te onderscheppen."

Europa moet het voortouw nemen in de informatie-uitwisseling over terreurverdachten. Wij zullen het rapport daarom fors amenderen: informatie tussen nationale politie-en justitiediensten en met Europol moet automatisch en verplicht worden uitgewisseld. Ook de manier waarop politiediensten toegang hebben tot die info moet een stuk efficiënter. Er moet één gemeenschappelijk zoekportaal komen, waarmee grenswacht en politie met 1 klik alle Europese databanken kunnen doorzoeken. We moeten ook een brug slaan tussen Europol en de nationale inlichtingendiensten, en een systematische uitwisseling op poten zetten. De voorbije twee jaar zijn al belangrijke stappen gezet. De recent verijdelde terreuraanslag van twee Iraniërs door de Belgische politie is hiervan het bewijs, maar het kan nog beter. Als we de mazen in het net echt willen dichten, moeten we inzake de samenwerking tussen de lidstaten dringend een niveau hoger schakelen.

Europa moet ook op korte termijn werk maken van een echte Europese cyberbrigade die online terreur en terreurboodschappen tijdig kan onderscheppen en bestrijden. Op dit vlak zijn al vorderingen gemaakt, maar ook hier kan alleen een doorgedreven Europese aanpak echt zoden aan de dijk zetten. Dat geldt trouwens ook voor paspoortcontroles op luchthavens, die hangen te veel af van de goodwill van de lidstaten en de luchthavens zelf waardoor ze vaak te wensen overlaten.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken