meer artikels

Victor Orban en de regels van de club

za 15 sep. 2018 / toekomst-van-europa

Het Europees Parlement heeft deze week voor het eerst het licht op groen gezet voor het zogenaamde ‘nucleaire’ artikel 7 van het EU-verdrag, tegen de Hongaarse regering van Victor Orban. Meer dan twee derde van het Parlement en van Orban’s eigen EVP-fractie wil dat er een einde komt aan de inbreuken op de Europese grondwaarden in Hongarije. Enkel de ultrarechtse fracties waarin N-VA en Vlaams Belang zetelen steunen deze maatregel niet. Zij zien blijkbaar geen probleem in het uithollen van de democratie en de onafhankelijke justitie.

Corruptie onderzoeken

Orban

Het gaat hier niet om politieke meningsverschillen, wel om de fundamenten van de Europese Unie. Wie lid wil blijven van deze club, moet de grondwaarden respecteren. Door diverse maatregelen van Orban zijn bepaalde rode lijnen steeds meer in het gedrang gekomen: de doodstraf mag niet worden ingevoerd, de vrijheid van onderwijs moet gerespecteerd (de Central European University in Boedapest mag niet gesloten worden), Hongarije moet de uitspraken van het Europees Hof van Justitie naleven (met name als het over de vrijheid van vereniging gaat), en het mediapluralisme mag niet aan banden worden gelegd.

Er is helaas nog meer aan de hand in Boedapest. Hongarije is met 6 miljard euro per jaar een van de grootste ontvangers van EU-fondsen. Maar het is ook het land waarnaar de meeste corruptie-onderzoeken lopen van het EU-antifraude-agentschap. De EU vordert 43 miljoen euro terug van Orban’s schoonzoon voor fraude bij de aanleg van stadsverlichting; idem voor 283 miljoen euro Europees geld die zijn ingezet voor een onafgewerkte metrolijn.

Kloof West/Oost

Het conflict met Orban is jammer genoeg symptomatisch voor veel andere lidstaten in Oost-Europa. De EU voert onderzoek naar Slowakije, waar een kritische journalist is vermoord; er zijn zware problemen met de rechtstaat in Roemenië, waar de bevolking al maanden op straat komt tegen de corrupte socialistische regering; de situatie in Polen is intussen genoegzaam bekend - de Europese Commissie heeft procedures opgestart tegen de regering – en het zit ook grondig fout in Tsjechië, waar de liberale oligarch Babis het land, de media en het gerecht naar zijn hand probeert te zetten.

Europa moet optreden als regeringen over de schreef gaan. Maar het is niet de bedoeling om de kloof tussen West en Oost op de spits te drijven. Daarom voorziet artikel 7 eerst een intense dialoog met Boedapest. In het verleden heeft Orban vaak gas terug genomen, als hij merkte dat het ernst was. We rekenen erop dat dit nu ook nog mogelijk is. Maar de goede wil moet wel van beide kanten komen.

Buitengrenzen

Niemand ontkent nog dat de Europese buitengrenzen beter moeten worden bewaakt. Orban heeft van bij het begin de vinger op die wonde gelegd. Europa heeft intussen ingrijpende en moeilijke maatregelen genomen, waardoor de instroom van migranten is teruggelopen met ruim 90%. Degenen die vandaag luidkeels roepen dat de buitengrenzen wagenwijd openstaan, vertellen leugens. Maar Orban houdt er een andere kijk op na. Dat is zijn volste recht. Maar dat geeft nog niet het recht om de media naar zijn hand te zetten of de onafhankelijke rechtspraak aan banden te leggen. Over de grondprincipes van Europa kan niet worden gemarchandeerd.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken